Отидете в начална страница
recipes

Пълнени чушки с телешка кайма и булгур | Храни за повишаване на настроението 

Пълнени чушки с телешка кайма и булгур | Храни за повишаване на настроението 
Lauren Dawes
Сценарист и редактор3 години Ago
Вижте профила на Lauren Dawes

Вероятно сте свикнали хората да ви казват да намалите въглехидратите, нали? Е, въпреки лошата слава, която получават, въглехидратите всъщност играят много важна роля за подобряване на вашето настроение и начина, по който се държите. 

 Яденето на въглехидрати задейства навлизането на триптофан в мозъка, което от своя страна насърчава чувството за благополучие. Това е така, защото тялото използва триптофан, за да подпомогне производството на серотонин, който играе ключова роля за поддържането на здравословен цикъл на сън и стабилно настроение. 

 Тази бърза и лесна рецепта за пълнени чушки е идеалният начин да получите здравословна порция въглехидрати с нисък ГИ, тъй като те са пълни с булгур, който е пълнозърнест, съдържащ големи количества витамини, минерали и фибри. Те също така имат страхотно съдържание на протеини благодарение на вкусния пълнеж от телешка кайма - идеален за да ви помогне да постигнете вашите ежедневни цели. 

 Насладете им се веднага -  обилно поръсени с настърган чедър - или ги порционирайте за вашата храна през седмицата. 

Продукти: 
  • 3 големи чушки 
  • 1 глава лук (ситно нарязан) 
  • 2 с.л. зехтин 
  • 500 г постна телешка кайма 
  • 1 супена лъжица смесени билки 
  • 1 супена лъжица доматено пюре 
  • Сол, пипер 
  • 200 г  булгур (изплакнат и отцеден) 
  • 400 мл зеленчуков бульон 
  • Пресен магданоз 
  • Настърган чедър (по избор) 
Начин на приготвяне: 
  1. Загрейте фурната до 200 ° C. 
  2. Изплакнете, разполовете и махнете семките от всички чушки. Поставете ги върху тава за печене (с отворена страна нагоре), поръсете с малко зехтин и щипка сол и след това печете 10 минути. Извадете от фурната и оставете да се охладят. Дръжте фурната включена, но намалете до 180 ° C. 
  3. През това време запържете наситнения лук в зехтина, докато омекне. След това добавете телешката кайма и я разчупете с лъжицата си, така че да получите равномерни малки парченца. Пържете 5 минути при непрекъснато бъркане. 
  4. Подправете със сол и черен пипер, след това добавете сухите смесени билки и разбъркайте с доматеното пюре. 
  5. Добавете изплакнатия и отцеден  булгур, като разбъркате добре, така че всичко да се смеси, и след това добавете зеленчуковия бульон. Включете котлона на слаб огън и оставете да къкри 10 минути, докато булгурът поеме всички течности. 
  6. Сложете лъжица телешко месо и булгур във всяка половинка чушка и поставете за печене в тавата. 
  7. Печете чушката за 10 минути при 180 ° C. 
  8. Сервирайте веднага  обилно поръсени с настърган кашкавал /чедър/ и малко пресен магданоз. 
Lauren Dawes
Сценарист и редактор
Вижте профила на Lauren Dawes

Лорен е родена в южната част на Англия и има специалност английска литература. Винаги е обичала да плува, а през последните няколко години също се занимава с тренировки за сила и тежести. Лорен също активно се усъвършенства всяка седмица в часовете по йога.

През почивните дни тя се радва на брънч и често прави и опитва нови ястия с други съквартиранти - особено след като всички заедно решиха да нарушат навика на студента да яде само паста. Е, и най-важното, тя твърдо вярва, че най-важното за поддържане на равновесие е във фитнеса и излизането с приятели.

Научете повече за Лорен тук.

myprotein