Отидете в начална страница
training

Можете ли да спортувате с настинка?

Можете ли да спортувате с настинка?
Evangeline Howarth
Писател и редактор4 години Ago
Вижте профила на Evangeline Howarth

Няма нищо по‐досадно от разбиване на тренировъчния ви план ‐ точно когато започнете да забелязвате напредък, идва настинката. Това гъделичкане в гърлото ви води до пълно отчаяние – как да мислите за фитнес сесия, когато се чувствате зле. Така че, трябва ли да я направите или да си дадете R&R? Ето какво трябва да знаете: Над или под врата? Когато разберете дали можете да се изпотите, винаги трябва първо да слушате тялото си. Ако сте абсолютно изтощени, пропускането на сесия или две няма да доведе до твърде голяма разлика в дългосрочен план. Второто правило е: „Симптомите ви под или над врата ви?“ Чувствате се със запушен нос и имате болки в гърлото? Вероятно е добре да направите някои леки или умерени упражнения. Ако имате планирана сесия HIIT или сесия с големи тежести, вероятно трябва да изберете нещо малко по‐лесно. Прекалено трудно може да отложи възстановяването ви и ще ви накара да се почувствате по‐зле. Вместо това се борете със симптомите си с витаминни добавки и деконгестанти, тогава трябва да се почувствате достатъчно добре за лека тренировка. Ако симптомите ви са под врата, това е съвсем различна история. Всяка кашлица, проблеми с дишането, гадене или болки означава, че определено трябва да прескочите тази тренировка и да си останете в леглото.

Спрете разпространението Ако сте болни, но все още планирате да тренирате, опитайте да спрете разпространението на вируса, като измиете ръцете си преди да започнете и почистете оборудването, когато сте готови. Също така вероятно е по‐добре да избягвате пиковите часове или натоварените занятия, така че да не кашляте и да не се разпръсквате микроби върух другите фитнес спортуващи. Винаги можете да опитате лека тренировка с телесно тегло от комфорта на собствения си дом или да практикувате йога ‐ просто запазете интензивността, докато не се почувствате по‐добре. Винаги помнете Не забравяйте, че нито една тренировка не си струва, ако ще ви накара да се чувствате още по‐зле ‐ починете си от рутината, наистина нямате нужда от нея. Освен това ще спасите вашите приятели от фитнеса от това да ги заразите. Ако се чувствате сякаш сте настинали, тогава нищо не ви пречи да дозирате и да излизате само за леки упражнения. Най‐важното е да слушате от какво се нуждае тялото ви.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Evangeline Howarth
Писател и редактор
Вижте профила на Evangeline Howarth

Еванджелин участва в състезателните спортове още от ранна възраст. Tя разбира значението на правилното хранене за подхранване на екстремни и издръжливи спортове, особено поради опита си в Team GBR Squads и капитан и треньор на нейния първи университетски екип.

В свободното си време Еванджелин обича да тича - особено маратони. През уикендите ще я намерите да се занимава с водни спортове или алпинизъм. Любимите ѝ вечери са прекарани в HIIT сесия или клякания във фитнеса, преди да се глези с някаква пикантна храна и тон зеленчуци - yum! Научете повече за опита на Evie тук.

myprotein