Отидете в начална страница
Mental health

Ендорфините и Тренировките | Как да се чувстваме добре докато тренираме 

Ендорфините и Тренировките | Как да се чувстваме добре докато тренираме 
Myprotein BG
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Често се чувстваме по-щастливи и по-малко стресирани след тренировки. Доказано е, че редовните тренировки са полезни не само за физическото ни благосъстояние, но и за психичното здраве. Невротрансмитерите, като ендорфините, играят важна роля в регулирането на настроението и тяхното производство е пряко свързано с упражненията. 

Какво представляват ендорфините? 

Ендорфините са познати като неврохимикали, които тялото отделя и които влияят на хомеостазата (процесите на регулирация на физиологичните показатели на организма), но също така са отговорни за усещането да се чувствате добре след тежка тренировка. Те получават името си от комбинирането на думите „ендогенен“ - което означава “съдържащ се в тялото”, и морфин - опитано обезболяващо вещество, което ви кара да се чувствате добре. Следователно, ендорфините всъщност, са болкоуспокояващи произвеждани от тялото. 

Централната нервна система и хипофизната жлеза освобождават ендорфини. Те взаимодействат с рецепторите в мозъка, които са отговорни за регулиране и намаляване на усещането за болка и по този начин усилват положителните чувства като удоволствие. Ендорфините се освобождават, когато се появи източник на болка или стрес, но те могат да се отделят и по време на дейности като хранене, секс или упражнения. По-просто казано, ендорфините действат като вътрешна система за възнаграждение, за да се насърчи повече от извършваното действие. Чувството на еуфория при бегачите е перфектният пример за прилив на ендорфини. Освобождаването може да е по-усилено след тренировка, причинявайки общо усещане за добро здраве и позитивни емоции. 

Какво представляват невротрансмитерите? 

Невротрансмитерите са химически съединения, които предават, усилват и стабилизират сигналите между невроните или отделните нервни клетки в цялото тяло. Дейността на невротрансмитерите е отговорна за регулирането на емоциите и настроенията. Невротрансмитерите пренасят сигнали между отделните нервни клетки. Това се нарича синапс, което позволява предаването на информация между нервните клетки. 

Ендорфините са вид невротрансмитер и тяхната роля е да подтискат и намаляват сигналите за болка. Това притъпява болката и увеличава чувството на удоволствие и еуфория. 

Тренировките и ендорфините 

Освобождават ли се ендорфини по време на тренировки?  

Има доказателства, че упражненията спомагат за отделянето на ендорфини, но интензивността на упражнението е ключова. Колкото по-интензивно е едно упражнение, толкова по-вероятно е да почувствате ефекта от прилив на ендорфини (например чувството на еуфория е по-силно, когато тичате усилено и сте набрали скорост). 

Трябва да се отбележи, че редовните упражнения могат да увеличат концентрацията на серотонин в тялото ви, който е важен хормон, участващ в регулирането на съня, апетита и храносмилането. 

 

Ендорфините могат ли да ни направят щастливи? 

Ендорфините действат, като подтискат сигналите за болка, което на свой ред води до чувство на удоволствие и еуфория. В продължение на дълъг период от време и при редовно трениране (в следствие, на което ще се освобождават ендорфини), упражненията могат да бъдат ефективен метод за лечение на депресия и за подобряване на цялостното настроение. 

 

Възможно ли е да си набавим ендорфини без упражнения? 

Други начини за естествено повишаване нивата на ендорфините са общуването с хора, ядене на черен шоколад, секс, медитация и смях. Правенето на неща, които ви харесват, като хобита, също са ефективен начин за увеличаване на количеството отделени ендорфини.  

 

Видове упражнения за подобряване на настроението и увеличаване нивата на ендорфините 

Първо, важно е да се уверите, че правите упражнения, които ви харесват. Ако трябва да правите нещо, което мразите, тогава не би имало смисъл да започвате. След като изберете подходяща форма на упражнение за себе си, трябва да знаете, че това как се чувствате след тренировка ще зависи основно от интензивността на упражнението, тъй като по-интензивните упражнения, водят до по-голямо освобождаване на ендорфини. 

        1. Бягане или ходене

          И двете могат да осигурят достатъчна интензивност, което да доведе до освобождаване на ендорфини. Дори и да не усетите огромен прилив на ендорфини, пак ще почувствате умерени положителни ефекти по физиологичен път. Ще имате възможност да излезете навън и да потичате с приятел/и - и двете доказано подобряват психичното състояние.

           

        2. Йога

          Йогата може да осигури необходимия интензитет за освобождаване на ендорфини и също така е идеална за медитация и съсредоточаване. Доказано е, че тези практики стимулират естественото отделяне на ендорфини и намаляват чувството на стрес и тревожност.

        3. Гребане

          В този спорт баланса е ключов и е алтернатива на тичането или ходене за здраве. В допълнение към това може да се изпълнява с всякаква интензивност. Ако сте гребец и имате лодка, разбира се, можете да излезете навън, но ако имате достъп само до гребен ергометър, използвайте него, за да увеличите нивата си на ендорфини!

        4. Бодибилдинг

          Силовите тренировки са начин за увеличаване производството на ендорфини. Този вид тренировки са с висока интензивност и ще ви помогнат за подобряване на концентрацията и самочувствието, като междувременно натрупвате мускулна маса.

        5. Вдигане на тежести и силов трибой

          Тези спортове включват вдигане на тежки тежести (и често по-леки тежести!), за да увеличите силата на основните си мускулни групи. Това не само ще увеличи производството на ендорфини, но и отделянето на адреналин, когато започнете да вдигате по-тежко. Това най-често са спортове свързани със социален контакт, съществуват много местни организациии, така че опитайте да се включите в подобна група!

 

    1. Заключение  

      Ендорфините се отделят в различни количества в зависимост от интензивността на упражнението, което правите. От една страна те са добър начин за временно подобряване на настроението, но от друга, упражненията, които можете да правите за усилено освобождаване на ендорфини могат да повлияят на психичното ви състояние и по други начини, като социално общуване, подобрено качество на съня, добра концентрация и повишено самочувствие. 

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein