Отидете в начална страница
Mental health

Йога за разпускане | Техники за успокоение 

Йога за разпускане | Техники за успокоение 
Myprotein BG
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Myprotein BG
Сигурно вече сте чували за многото ползи от йогата (например подобрена гъвкавост на ставите, по-развити мускули), но ако оставим на страна за момент значителните ползи за физическото здраве, йогата доказано благоприятно повлиява стреса. Хората практикуващи йога със сигурност вече се наслаждават на успокоителната сила на йогата. Не е нужно да сте експерт, за да оцените ефекта, който йогата оказва върху нивата на стреса.  Дори само няколко минути след започването на една йога сесия с лесни и предразполагащи пози, умът се успокоява и ви предоставя така нужната почивка, благодарение на успокоението, което настъпва у вас, когато се фокусирате върху дишането си и баланса и раздвижвате мускулите. 

Вашето психическо и физическо здраве са неразривно свързани. Проучване показва, че хората, които изпълняват практики за ума и тялото като например йога, медитации и Тай Чи имат занижено ниво на производство на молекули, които активизират гени, които на свой ред причиняват възпаления.  

Йога против стрес 

Изследване на университетите Coventry и Radboud е анализирало 18 проучвания с общо 846 участници. Изследването е открило, че хора, които правят практики за тялото и ума имат сравнително по-ниски нива на молекули причиняващи възпаления. Тези молекули се освобождава в тялото след стресиращи събития поради реакцията на организма наречена “бий се или бягай”. 

Ивана Бурич от университета на Ковънтри споделя: “Милиони хора по света вече виждат ползите от практиките за тялото и ума като йога или медитация, но това което може би не осъзнават е, че ползите от тях започват да се изразяват на молекулно ниво и могат да променят начина, по който функционира генетичния ни код.” 

“Най-просто казано, практиките за тялото и ума карат мозъка, да изменя нашето ДНК, по начин, който подобрява нашето благосъстояние и здраве”.  

За тези от вас, които все още не са усъвършенствали изящните, но целенасочени движения на йогата или се чувстват недостатъчно гъвкави, а след упражнения сте по-скоро измъчени отколкото разтоварени, след като сте се опитвали да сложите крака си зад главата, йогата може да ви се струва като нещо стресиращо. Възможно е, обаче, просто да не изпълнявате правилните пози. 

Седящите пози могат да ви помогнат да се почувствате спокойни и да се настроите за медитация, ако имате нужда да останете на саме с мислите си. Стоящите пози от друга страна, могат да ви накарат да се почувствате по-уверени докато напрягате мускулите си и фокусирате ума. 

Най-добрите йога пози 

Анкета направена с участието на йога експерти и начинаещи показва, че някои йога пози са по-отпускащи от други. Ако търсите лесни пози, от които да започнете сесията си по-възможно най-отпускащия начин, ето списък с топ 5 успокояващи пози: 

Детска поза (Баласана): Може да изпълнявате тази основна отпускаща поза много пъти по време на една йога тренировка.  

Поза мост (Сету Бандха Сарвангасана): Позволява да отпуснете напрежението и може да ви помогне да се успокоите. 

Шавасана: Това може би е една от най-лесните йога пози, но когато сте много стресирани, да лежите без да се мърдате може да е голямо предизвикателство. Тази поза ви кара да се отпуснете. Мислете за нея като за упражнение за релакс. 

Наклон напред в изправено положение (Утанасана): Тази преходна поза може да ви помогне да разтоварите напрежението, когато се изпълнява самостоятелно. 

Поза орел (Гарудасана): Отпуска раменете, където по принцип се натрупва напрежение през деня. Също така балансира и фокусира ума и го разтоварва от мисли.  

  

Заключение 

За съжаление стресът е част от ежедневието за много от нас. Затова отделянето на време за успокоение на ума, тялото и така нужното разпускане е по-важно от всякога. Йогата може да бъде вашия лъч светлина в мрачния делник. Престрашете се и опитайте! 

  1. Buric, I., Farias, M., Jong, J., Mee, C., & Brazil, I. A. (2017). What Is the Molecular Signature of Mind-Body Interventions? A Systematic Review of Gene Expression Changes Induced by Meditation and Related Practices. Frontiers in immunology8, 670. https://doi.org/10.3389/fimmu.2017.00670
  2. Coventry University. (2017, June 15). Meditation and yoga can ‘reverse’ DNA reactions which cause stress, new study suggests. ScienceDaily. Retrieved April 23, 2021 from www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170615213301.htm
Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein