Отидете в начална страница
Mental health

5 начина да се справим със стреса

5 начина да се справим със стреса
Lauren Dawes
Сценарист и редактор2 години Ago
Вижте профила на Lauren Dawes

За много от нас, стресът стана позната част от ежедневието ни, до такава степен, че онлайн проучване направено през 2018 от Mental Health Foundation е показало, че през 2018 огромен брой хора - 74% от участвалите, са се чувствали толкова стресирани, че не са можели да се правят с това. 

А през 2020, Gallup Global Emotions съобщава, че тяхно проучване е открило, че: 

“40% от възрастните в целия свят изпитват много стрес - нов рекорд” 

Затова със сигурност не сте сами в дните, когато всичко ви идва в повече и не можете да се справите, особено през последните две години. Но има някои неща, които можете да правите и ще ви помогнат. Ето пет съвета за справяне със стреса.  

  

  1. Бъдете активни

    Всеизвестен факт е, че тренировките могат да бъдат страхотен лек за лошото настроение, тъй като те ви помагат да намерите отдушник и ви дават ударна доза ендорфини. Много проучвания показват, че високоинтензивните аеробни тренировки влияят позитивно на психичното здраве и благосъстояние.  Затова, колкото и да е изкушаващо да се приберете вкъщи и да се сгушите под завивките след особено тежък ден в работата , най-вероятно ще се почувствате много по-добре, ако се раздвижите, дори и само да отидете на разходка.

  2. Направете си дигитален детокс

    Колко често проверявате имейла си по работа в извън работно време? Или още по-лошо, обновяване ли постоянно инстаграма си, за да ви залее със снимки на най-различни дестинации за празниците, където може би ви се иска да бъдете?  Когато не сте в настроение, социалните мрежи могат да са лош съветник и отдушник. Въпреки че, може би сте наясно, че това което виждате не представлява истинския живот, е трудно да не започнете да сравнявате своя живот с обработените снимки, които виждате. Дайте си почивка и изключете екраните. 

  3. Разходете се навън

    Реално, това е комбинация от от първите две точки, но представлява особено полезна техника за справяне с емоциите по време на работа. Ако чувствате, че сте на предела на силите след като сте получили поредния пасивно-агресивен имейл от клиент или сте присъствали на поредната отегчителна среща, излизането навън за малко. може да направи чудеса за психичното ви здраве.   Дайте си време за разпускане, фокусирайте се върху дишането и сме сигурни, че ще се върнете на работното си място осъзнавайки, че има много по-важни неща, за които да мислите. 

  4. Изготвяйте си списък със задачи всеки ден

    Случвало ли ви се е да имате толкова много за правене, че да не знаете от къде да започнете и затова просто стоите и не правите нищо продуктивно? Това вероятно е едно от най-неефективните начини да се справяте с проблемите си, но със сигурност всички сме го правили в някакъв момент.  Вместо да се напрягате и да се обсебвате, от това колко много нещо имате да правите точно сега, отделите няколко минути, за да си направите списък с нещата за вършене. Изведнъж всички тези задачи изглеждат толкова по-изпълними, нали?  Един полезен трик, който ще ви помогне да не пропускате важните дейности, е да ги приоритизирате. Някои хора предпочитат да подреждат приоритетите си според крайните срокове, например започнете със задачите, чиито краен срок е по-скоро в сравнение с другите. Други хора предпочитат да групират дейностите си според други критерии за степен на важност, например неща, които трябва да свърша днес, неща, които бих могъл/ла да свърша днес и неща, който искам да свърша скоро. Открийте това, което работи за вас и започнете да действате. Насладете се на неоспоримото удоволствие, което идва със задраскването на всяка точка от вашия списък. 

  5. Поговорете с приятел/ка и близки хора

    Не се превръщайте в тенджера под налягане, като задържите всичко в себе си. Сигурни сме, че бихте искали приятелите и близките ви да ви споделят, ако имат някакви терзания, затова можете да върнете жеста като им споделите как се чувствате, ако имате нужда. Хората, които са ви най-близки ще бъдат до вас, за да ви подкрепят в добро и лошо, но вие трябва да направите първата крачка към тях, за да се случи това. Ако смятате, че близостта с приятелите и близките ви не им позволява да погледнат обективно над проблема и чувствата ви или може би проблема е свързан с тях, тогава няма нищо лошо в това да се обърнете към някой, който е по-непредубеден. Може би на работното ви място има специалист в отдел човешки ресурси, който може да ви изслуша и да помогне. Независимо колко незначителни смятате, че са проблемите ви винаги е добра идея да споделите с някого, а това може да бъде и професионалист/терапевт. Потърсете такъв във вашия регион.  Споделеният проблем е половин проблем - запомнете го! Никога не трябва да преживявате проблемите си сами и в мълчание.  

Все още се чувствате стресирани след като сте изпробвали всички тези съвети? Може би е време да потърсите професионална помощ или да говорите с личния си лекар. 

Lauren Dawes
Сценарист и редактор
Вижте профила на Lauren Dawes

Лорен е родена в южната част на Англия и има специалност английска литература. Винаги е обичала да плува, а през последните няколко години също се занимава с тренировки за сила и тежести. Лорен също активно се усъвършенства всяка седмица в часовете по йога.

През почивните дни тя се радва на брънч и често прави и опитва нови ястия с други съквартиранти - особено след като всички заедно решиха да нарушат навика на студента да яде само паста. Е, и най-важното, тя твърдо вярва, че най-важното за поддържане на равновесие е във фитнеса и излизането с приятели.

Научете повече за Лорен тук.

myprotein