Отидете в начална страница
Mental health

Упражнения за подобряване на настроението

Упражнения за подобряване на настроението
Myprotein BG
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Няма съмнение, че ако обръщате внимание на физическото си благосъстояние, това може да се отрази добре и на психиката ви. Въпреки това е еднакво важно целенасочено да работите над нея. Упражненията в тази статия са добра отправна точка за подобряване на настроението.  

Какво е майндфулнес (mindfulness)? 

Майдфулнес (mindfulness) е английска дума, която няма точен превод на български, но описва форма на медитация, по време на която, участниците се фокусират над мислите и чувствата, които изпитват в конкретния момент. Това може да допринесе за подобрено състояние на психиката и да намали стреса като цяло. Затова се смята за полезен начин за постигане на по-добро здраве. 

Какви са ползите от тези упражнения? 

Фокусирането се над това, което чувствате, в който и да е момент от деня, може ви помогне да разберете какво изпитвате и следователно защо това е така. Тоест, този процес ще ви съдейства да разберете и контролирате емоционалните си състояния и настроения. Това ще намали стреса и ще подобри психичното ви състояние (тоест, не винаги ще се чувствате щастливи, но ще можете да разберете какви са негативните чувства, които изпитвате, а това означава, че ще можете по-лесно да се върнете към неутрално състояние на духа). 

 

Упражнения, които можете да направите сами:  

  1. Концентрирано дишане

    Когато изпълнявате това упражнение трябва да се фокусирате само и единствено над вдишването и издишването си. Изключете всичко останало около вас. Започнете, като седнете или легнете в удобна за вас позиция, отпуснете се и дишайте нормално. Концентрирайте се върху всяко вдишване и издишване. Ако забележите, че умът ви се разсейва, върнете вниманието си над дишането. 

    Направете това за около 5-10 минути. Този процес трбява да ви помогне да намалите чувството на стрес и тревожност в настоящия момент.  

     

  2. Концентрирани движения и ходене

    Подобно на предишното упражнение, целта тук е да се концентрирате само върху действието, което извършвате. Това може да е ходене, бягане, силово упражнение или каквото друго решите да правите. Докато извършвате дейността, фокусирайте се върху нея, върху движенията, които мускулите и тялото ви извършват и върху дишането си. 

    Може да пръв поглед да изглежда сложно, но всъщност се състои в това да не позволявате на ума си да мисли за неща, които не извършвате в този момент. Това упражнение и силата на концентрацията на ума ще ви помогнат да намалите стреса и негативните емоции, които може би изпитвате.  

     

  3. Концентрирана медитация

    Целта, на всяко упражнение свързано с майндфулнес, е да постигнете състояние на повишено внимание и бдителност, които да намалят негативните чувства. Това може да включва техники като фокусиране над дишането, създаване на картини в ума и други техники. Медитацията обикновено се прави докато стоите неподвижни, с изправена горна част на тялото.  

    Обърнете внимание на това как се чувства тялото ви, къде то е в контакт със земята или мястото, на което седите/лежите. Концентрирайте се над дишането си, над всяко вдишване и издишване. Правете това около 10 минути, като следите кога умът ви се разконцентрира и след това възвърнете фокуса си отново към дишането. Този процес ще ви помогне да се справите с негативните си емоции, които може да изпитвате в настоящия момент и ще намали стреса.   

     

  4. Разтягане

    Разтягането е широкоразпространено упражнение в йогата, тъй като то е много ефективно за облекчаване на негативните емоции и раздвижване на тялото, което подобрява подвижността. Този процес ни кара да се почувстваме по-добре. Тайната е в това да изберете упражнение или поза и да останете в нея за определено време (обикновено около 30-60 секунди са достатъчни). В този момент се фокусирайте върху процеса на действието, както при другите упражнения.

  5. Изслушване на другите

    Този метод е полезен начин да разберете по-добре емоциите и чувствана на другите хора около вас. В следствие на това ще можете да управлявате своите емоции и да откликвате на останалите по правилния начин. Изслушването на другите, в този случай, се състои в това да оставите другия човек да сподели без да го/я съдите, без да критикувате или да прекъсвате говорещия. Този процес ще ви помогне да подобрите комуникативните си способности и връзката ви, с човека, когото изслушвате. В следствие на това, може да усетите спад в нивата на стреса и други неприятни емоции.

 

Заключение 

В днешното модерно общество, доброто психично здраве е приоритет и се оценява високо, защото то се отразява на цялостното благосъстояние и здравето на човек. Ако използвате някои от изброените в тази статия техники, те могат да ви помогнат да се справяте по-лесно със стреса и чувството на тревожност. В резултат от това ще се подобрят цялостното ви благосъстояние и психично здраве.  

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein