Отидете в начална страница
supplements

Начин на употреба на 5-HTP | Ползи, дозировка и странични ефекти

Начин на употреба на 5-HTP | Ползи, дозировка и странични ефекти
Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор2 години Ago
Вижте профила на Liam Agnew

5-хидрокситриптофан или 5-HTP е продукт, който се използва с терапевтична цел, а не ергогенна. Всъщност, това вещество е по-скоро псевдо-медикамент отколкото добавка и в тази статия ще разгледаме възможните ползи от приемана на 5-HTP. 

 

В тази статия ще откриете: 

  • Какво е 5-HTP?
  • Какво е серотонин?
  • Защо е важен серотонинът?
  • 5-HTP като добавка за отслабване
  • 5-HTP като добавка за по-добър сън
  • Може ли 5-HTP да намали чувството на болка?
  • Помага ли за здравето на ставите?
  • 5-HTP добавки | Препоръчителна дозировка
  • 5-HTP добавки | Безопасност и странични ефекти

5-htp benefits
 

Какво е 5-HTP? 

5-HTP не е аминокиселина. Въпреки това, 5-HTP е съставен от аминокиселината Л-триптофан, който се среща естествено в храни съдържащи протеин (например пуешко месо и мляко). 

Макар това да е така, 5-HTP не се среща в храните, които ядем и следователно трябва или да се синтезира от Л-триптофана,з или да се приема под формата на добавка. Най-често се произвежда от западноафриканска билка наречена Griffonia simplicifolia. Тя съдържа около 20% 5-HTP, който може да се използва за производството на добавки.  

И така, защо бихте искали да приемате 5-HTP? Отговорът е: серотонин.  

 

Какво е серотонин

Може би сте чували за серотонина (или 5-хидрокситриптамин), който е невротрансмитер използван от централната нервна система. Той изпълнява много функции, включително регулация на съня, депресията и чувстото на тревожност. Нарича се още “хормон на щастието”, поради влиянието му над настроенията.  

Често на хората диагностицирани с депресия се предписва лекарство наречено SSRI (селективни инхибитори на реабсорбацията на серотонин). Този медикамент поддържа нужните нива на серотонин в мозъка и нервната система. На практика, спира абсорбцията (или прехвърлянето) на серотонин от синапсите (синаптичните връзки) към съседните клетки. Това оставя по-големи наличности на серотонин за рецепторите.  

5-HTP е предпоставка за образуването на серотонин, което означава, че се нуждаем от него, за да може да протече биохимичния процес на синтез в тялото. 5-HTP се преобразува в серотонин при протичането на химичната реакция предизвикана от ензим наречен ароматна L-аминокиселинна декарбоксилаза (AAAD). 

Това е важно, защото приема на серотонин сам по себе си, като лекарство, не е ефективен, защото невротрансмитерите не могат да преминат през кръвно-мозъчната бариера и да се усвоят от мозъка. От друга страна, 5-HTP може да премине през тази бариера. 

Можете да приемате Л-триптофан (който ще се пробразува в 5-HTP), но това ще изисква да се изразходи повече енергия. Друга възможност е да приемате 5-HTP самостоятелно, като добавка.  

Приема на Л-триптофан сам по себе си се влияе от други аминокиселини в червата по време на абсорбация, където аминокиселината се използва и за производството на протеини. Това може да намали способността на Л-триптофан да произвежда серотонин. Когато се приема като добавка за перорално приложение, около 70% от нея попадат в кръвния поток и се преобразуват в серотонин. 

Защо е важен серотонинът?

Употребата на 5-HTP, като вещество увеличаващо нивата на серотонин и използвано като терапия против депресия, е изследвана в различни проучвания, но това не е основната ни тема в тази статия.  

Много от читателите най-вероятно са в добро психично здраве и не изпитват нужда от допълнителна доза серотонин в ежедневието си. Въпреки това, антидепресантните свойства на този продук са само част от ползите, които той предоставя. 

Проучванията проведени с 5-HTP показват, че той помага за различни проблеми като болка, разстройство от преяждане, което е свързано със затлъстяването и дори инсомния. 

5-htp benefits
 

5-HTP като добавка за отслабван

Няколко източника посочват, че ползите от приема на 5-HTP, като добавка, може да включват ускоряване процеса на отслабване.   

Например, едно проучване е изследвало 19 жени с наднормено тегло и индекс на телесна маса над 30 и 40 (индекса на нормално тегло е 18-25). На участничките поетапно е давана доза от 8 мг 5-HTP добавка на ден на килограм телесна маса, доза Л-триптофан или плацебо за период от 5 седмици. Техния хранителен режим не е претърпял други промени или ограничения освен тези. 

Хранителните навици на участничките са били проследени чрез анкета, а храните, които са консумирали, са били описани в тридневен дневник. След като резултатите са били анализирани, е открито, че приема на 5-HTP е намалил приема на храна и е предизвикал по-голяма загуба на тегло от плацебото.    

Всъщност, учените са установили, че 5-HTP има три пъти по-висок коефициент на ефективност в сравнение с Л-триптофан и плацебото. В заключение, изследването показва, че повишените нива на серотонин (въпреки че не са предизвикали промени в настроението) са усилили чувството на ситост вместо да намаляват апетита.  

 

Още проучвания  

Друго проучване, използвало подобен метод, е изследвало ефективността на 900 мг 5-HTP на ден в сравнение с плацебо добавка. Участниците в проучването са 20 човека с наднормено тегло, разделени в две групи. Учените са проследили състоянието им в два последователни периода от 6 седмици, за да определят ефективността на продукта в по-продължителен период.  

През първия период (първите 6 седмици), не са прилагани никакви ограничения на хранителния режим на участниците, но през втория период (следващите 6 седмици) е препоръчана диета с максимум от 1 200 калории на ден. Резултатите са просто забележителни. Първо е забелязан спад в броя на приеманите въглехидрати и усилване чувство за ситост в групата, приемаща 5-HTP. Това е довело до спад на телесното тегло със средно 4,7 кг в групата приемала 5-HTP по време на двата периода на изследването. Това представлява загуба на 4,5% от теглото. В групата приемала плацебо е установена загуба само на 1,3% телесна маса.  

Намаляването на теглото през първия период, в групата приемаща 5-HTP, е било 1,5%, а през втория период е била 3%. В двата периода, загубата на тегло е била по-голяма от тази настъпила при групата приемала плацебо по време на цялото проучване. При изследвания проведени с животни, количеството консумирана храна е било пряко зависимо от количеството 5-HTP, което е приемано. Резултатите от изследвания на хора с диабет тип 2 са подобни.  

Нещо повече, механизмите за преяждане, които стресът отключва, доказано отслабват при прием на 5-HTP като хранителна добавка. Това показва ползите от спада в негативни поведения свързани с хранителните разстройства, което помага за намаляването на преяждането по терапевтичен път.   

5-HTP като добавка за по-добър сън 

Различните невротрансмитери (включително серотонина) подпомагат модулацията на циклите на съня. Някои проучвания показват, че специално серотонина, може да повлияе на цялостната ни способност да спим. 

Изследванията показват как серотонинът помага на способността ни да останем будни и да функционираме. Серотонинът се съединява с други химикали, като ацетилхолин и норадреналин, за да стимулира работата на мозъка и повлиява продълговатия мозък, който подпомага съня.  

5-HTP като добавка за по-добър сън

Други проучвания показват, че ако приемате вещество наречено фенклонин, за да намалите нивата на серотонин в мозъка, тогава това ще доведе до безсъние (наречено още инсомния). По-задълбочени проучвания сочат, че този ефект може да бъде обърнат чрез приема на 5-HTP. 

Това може да се обясни с връзката на серотонина със специфична фаза на съня: REM.

REM се отнася до така наречения бързовълнов сън, който се характеризира с бързи очни движения и пълна мускулна релаксация, която е нормално състояние по време на сън. Това е стадият, в който сънищата ни са най-ярки, а след прием на 5-HTP, са доказано по-ясни.    

Липсата на REM фазата на съня може да доведе до депресия, гняв и хранителни разстройства. Той обикновено съставя около 5-20% от съня ни. Въпреки това, някои изследвания са доказали, че приема на 5-HTP може да повлияе продължителността на REM с 5% до 53% от целия цикъл на съня.  

Пълната мускулна релаксация, която настъпва по време на този стадий води до по-добро възстановяване и чувство на бодрост при събуждане. В известен смисъл, това ни позволява да се чувстваме напълно готови да се събудим, като подобрява поведението ни и ефективността на психологичните процеси, когато сме в будно състояние. 

Други проучвания с 5-HTP сочат, че той има още ползи свързани с добрия сън. Те включват намаляване на времето за заспиване, редуциране на броя събуждания през нощта, повишаване продължителността на съня и качеството му. 

 

Може ли 5-HTP да намали чувството на болка? 

Друга терапевтична роля на 5-HTP е потенциалното отслабване на симптомите на фибромиалгия. Фибромиaлгията е мускулно-скелетно заболяване, което се характеризира с чувство на болка в различни области, износеност и скованост. Също така има елементи на нарушение на съня, емоционални или психологически проблеми (например депресия). 

Въпреки това, фибромиалгията също е диагноза поставена на много хора, които страдат от различни симптоми и при преглед е установено, че имат чувствителни кости.

В скорошни неврофизиологични проучвания е установено, че фибромиалгията е подобна на някои заболявания характеризиращи се с хронична болка. Това се дължи на неврофизиологичния феномем наречен централна сенситизация. На кратко, това е мястото, където възникват промени в централната ни нервна система и означава, че тя става по-чувствителна при стимулация. В резултат се изпитва силно чувство за болка в отсъствието на конкретни ноцицептивни (причиняващи болка) фактори.   

Клиничните проучвания са показали, че с приема на 5-HTP е постигнат особен напредък в намаляването на болката, сковаността, тревожността и изтощението.  

Помага ли за здравето на ставите? 

Международната асоциация за изследване на болката (IASP) посочва, че 22,7% от хората в света са с поставена диагноза артрит, 9,8% от които ограничават дейностите си през деня до някаква степен. Тези цифри могат да се разгледат още по-подробно и тогава се забелязва, че 10-15% страдат от остеоартрит (8,5 милиона души във Великобритания) и 1% имат систематичен ревматоиден артрит.  

Изследвания проведени с животни са проучили ефекта на 5-HTP върху травмите на ставите причинени от артирит. Резултатите посочват, че има спад в активността на заболяването и възпалението. Това показва интересния потенциал на употребата на този продукт в борбата с това широко разпространено и често срещано заболяване и превенцията на развитието му.  

Резулатите от тези проучвания дават повод да се смята, че ползите от 5-HTP като хранителна добавка могат да бъдат по-разнообразни, но това трябва да се изследва по-задълбочено. 

 

5-HTP добавки | Препоръчителна дозировка

Изследвания показват, че ефикасна доза при прием на 5-HTP, за повечето хора, е 300-900 мгна ден. 

В някои експериментални проучвания, средната описана доза е 200-300 милиграма, която винаги се разпределя на три дози през деня.  

Най-голям диапазон на дозировката се прилага при депресия, когато дозите могат да варират от 20 мг до 2400 мг. 

Дозировката с цел загуба на тегло е от 300 мг до 900 мг. Въпреки това, по-точно може да се изчисли, ако се пресметне доза от 8 мг на един килограм мускулна маса на ден.  

За да подобрите качеството да съня си препоръчителната доза е 600 мг, приемана на три пъти през деня. 

Проучвания твърдят, че за повлияване симптомите на фибромиалгия препоръчителната доза е 300 мг на ден. 

 

5-HTP добавки | Безопасност и странични ефект

Въпреки разпространението и приема на този продукт в цял свят, както и множеството клинични проучвания с 5-HTP, няма доказателства той да е токсично или вредно вещество, когато се употребява в период от около 20 дни. 

В допълнение към това, проучване с плъхове, в което животните са приемали максималната допустима доза от веществото в продължение на година, не са имали негативни физиологични странични ефекти. Независимо от това, имайки предвид, че тази добавка влияе особено на централната нервна система и функциите й, някои фактори трябва да се вземат предвид.  

ВАЖНО!!! 

1) Тази статия НЕ твърди, че клиничната депресия трябва да се лекува с хранителната добавка 5-HTP без препоръка от лекар. Ако се чувствате притеснени или се тревожите за здравето си, молим ви да се консултирате с личния си лекар и да обсъдите проблемите си с него/нея. 5-HTP може да бъде ефикасна форма на антидепресант, но вашият личен лекар трябва да прецени дали 5-HTP е подходящ специално за вас. 

2)Ако приемате психоактивни вещества (предписани от специалист или не) не приемайте 5-HTP освен, ако това не е предписано от лекар. 

3) Страничните ефекти, които могат да се появят включват гастроинтестинален дискомфорт и гадене, но те би трябвало да намалеят или престанат след продължителни периоди на прием. Възможно е да предизвика главоболие или сърцебиене. Ако изпитате странични ефекти, които считате за непоносими, прекратете приема на добавката и симптомите трябва да отшумеят.  

4) Много продължителния прием (много месеци/години) доказано повлиява баланса на някои определени вещества в нервната система (като допамин, норепинефрин и епинефрин).  

Заключение 

Добавките с 5-HTP са широко разпространени и използвани за подобряване качеството на съня или загуба на тегло. Освен това, проучвания посочват, че 5-HTP има голямо разнообразие от ползи благодарение на свойствата му да снабдява тялото ни със серотонин.  

Ако смятате, че 5-HTP може да е от полза за вас, започнете да приемате 100 мг три пъти дневно като тестов период. Увеличете дозировката до около 8 мг на килограм от телеснатаната ви маса и го разпределете на три дози през деня. Приемайте го няколко месеца и после направете почивка за определено време.  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

1. Young SN (2007). “How to increase serotonin in the human brain without drugs”. Rev. Psychiatr. Neurosci. 32 (6): 394–99. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030105111200230X
2. Birdsall, T. C. (1998). 5-Hydroxytryptophan: a clinically-effective serotonin precursor. Altern Med Rev 3, 271–280. http://www.altmedrev.com/publications/3/4/271.pdf
3. Magnussen IE, Nielsen-Kudsk F. Bioavailability and related pharmacokinetics in man of orally administered L-5-hydroxytryptophan in a steady state. Acta Pharmacol Toxicol 1980;46:257-262. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6966118
4. Magnussen I, Jensen TS, Rand JH, Van Woert MH. Plasma accumulation of metabolism of orally administered single dose L-5- hydroxytryptophan in man. Acta Pharmacol Toxicol 1981;49:184-189. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6175178
5. Turner, E.H., Loftis, J.M. and Blackwell, A.D., 2006. Serotonin a la carte: supplementation with the serotonin precursor 5-hydroxytryptophan. Pharmacology & therapeutics, 109(3), pp.325-338. http://www.anth.ucsb.edu/faculty/blackwell/Documents/5-HTP.Pharm.Therap.pdf
6. Ceci, F., Cangiano, C., Cairella, M., Cascino, A., Del Ben, M., Muscaritoli, M., Sibilia, L. and Fanelli, F.R., 1989. The effects of oral 5-hydroxytryptophan administration on feeding behavior in obese adult female subjects. Journal of neural transmission, 76(2), pp.109-117. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2468734
7. Cangiano, C., Ceci, F., Cascino, A., Del Ben, M., Laviano, A., Muscaritoli, M., Antonucci, F. and Rossi-Fanelli, F., 1992. Eating behavior and adherence to dietary prescriptions in obese adult subjects treated with 5-hydroxytryptophan. The American journal of clinical nutrition, 56(5), pp.863-867. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1384305
8. Ju CY, Tsai CT. Serotonergic mechanisms involved in the suppression of feeding by 5-HTP in rats. Chin J Physiol 1995;38:235–40. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8925676
9. Cangiano C, Laviano A, Del Ben M, Preziosa F, Angelico F, Cascino A, et al. Effects of oral 5-hydroxy-tryptophan on energy intake and mac- ronutrient selection in non-insulin dependent diabetic patients. Int J Obes Relat Metab Dis 1998;22:648–54. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9705024
10. Amer, A., Breu, J., McDermott, J., Wurtman, R.J. and Maher, T.J., 2004. 5-Hydroxy-L-tryptophan suppresses food intake in food-deprived and stressed rats. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 77(1), pp.137-143. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14724051
11. Halford JC, Blundell JE. Pharmacology of appetite suppression. Prog Drug Res 2000;54:25–58. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10857385
12. Portas, C.M., Bjorvatn, B. and Ursin, R., 2000. Serotonin and the sleep/wake cycle: special emphasis on microdialysis studies. Progress in neurobiology, 60(1), pp.13-35. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10622375
13. Wyatt, R.J., Engelman, K., Kupfer, D.J., Scott, J., Sjoerdsma, A. and Snyder, F., 1969. Effects of para-chlorophenylalanine on sleep in man. Electroencephalography and clinical neurophysiology, 27(5), pp.529-532. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4187039
14. Wyatt, R. J. Serotonin and sleep. In A. SJOERDSMA (Ed.), Serotonin now: clinical implications of inhibiting its” syntheses with parachlorophenylalanine. Ann. intern. Med., 1970, 73:607 629. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4319081
15. Wyatt, R.J., Zarcone, V., Engelman, K., Dement, W.C., Snyder, F. and Sjoerdsma, A., 1971. Effects of 5-hydroxytryptophan on the sleep of normal human subjects. Electroencephalography and clinical neurophysiology, 30(6), pp.505-509. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4105646
16. Ellman, S.J., Spielman, A.J., Luck, D., Steiner, S.S. and Halperin, R., 1978. REM deprivation: a review. In The mind in sleep (pp. 419-457). Erlbaum Hillsdale, NJ.
17. Horne, J., 2013. Why REM sleep? Clues beyond the laboratory in a more challenging world. Biological psychology, 92(2), pp.152-168. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23174692
18. Monti, J.M., 2011. Serotonin control of sleep-wake behavior. Sleep medicine reviews, 15(4), pp.269-281. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21459634
19. Shell, W., Bullias, D., Charuvastra, E., May, L.A. and Silver, D.S., 2010. A randomized, placebo-controlled trial of an amino acid preparation on timing and quality of sleep. American journal of therapeutics, 17(2), pp.133-1. http://ptloffice.com/downloads/marketing/GABAdone20paper20May202009.pdf
20. Meyers S. Use of neurotransmitter precursors for treatment of depression. Altern Med Rev. 2000;5(1):64–71. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10696120
21. Tomas-Carus, P., Branco, J.C., Raimundo, A., Garcia, J., Sousa, P.M. and Biehl-Printes, C., 2015. [Relationships between widespread pain and thresholds pain tolerance on tender points in Portuguese women with fibromyalgia: impact on daily life.]. Acta reumatologica portuguesa. 40, 3, 254-61. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25941898
22. On, A.Y., 2016. Fibromyalgia or chronic widespread pain: Does it matter?. Itch & Pain, 3. http://www.google.com/url?url=http://www.smartscitech.com/index.php/IP/article/download/1079/pdf_12&rct=j&frm=1&q=&esrc=s&sa=U&ved=0ahUKEwj0ue7XhsrKAhWFpw4KHcQ4BOEQFggZMAE&usg=AFQjCNEhqB5H86B8WifBEB6qB5mfhI96VQ
23. Mosely L. (2014) Everything you wanted to know about CENTRAL SENSITISATION. Body in Mind. http://www.bodyinmind.org/central-sensitisation/
24. Caruso, I., Puttini, P.S., Cazzola, M. and Azzolini, V., 1990. Double-blind study of 5-hydroxytryptophan versus placebo in the treatment of primary fibromyalgia syndrome. Journal of International Medical Research, 18(3), pp.201-209. http://imr.sagepub.com/content/18/3/201.full.pdf
25. Puttini, P.S. and Caruso, I., 1992. Primary fibromyalgia syndrome and 5-hydroxy-L-tryptophan: a 90-day open study. Journal of international medical research, 20(2), pp.182-189. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1521674
26. Neogi, T., 2016. Joint Pain Epidemiology. http://iasp.files.cms-plus.com/Content/ContentFolders/GlobalYearAgainstPain2/2016/FactSheets/English/11.%20Joint%20Pain%20Epidemiology.pdf
27. Yang, T.H., Hsu, P.Y., Meng, M. and Su, C.C., 2015. Supplement of 5-hydroxytryptophan before induction suppresses inflammation and collagen-induced arthritis. Arthritis research & therapy, 17(1), pp.1-12. http://www.arthritis-research.com/content/pdf/s13075-015-0884-y.pdf
28. Hinz M, Stein A, Uncini T. The discrediting the monoamine hypothesis: a case study. Int J Gen Med. 2012;5:135–142. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3282597/
29. Hinz M, Stein A, Uncini T. Relative nutritional deficiencies associated with centrally acting monoamines. Int J Gen Med. 2012;5:413–430. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22615537
30. Das, Y.T., Bagchi, M., Bagchi, D. and Preuss, H.G., 2004. Safety of 5-hydroxy-L-tryptophan. Toxicology letters, 150(1), pp.111-122. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15068828
31. Hinz M, Stein A, Uncini T. APRESS: apical regulatory super system, serotonin, and dopamine interaction. Neuropsychiatr Dis Treat. 2011;7:457–463. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3157489/

Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор
Вижте профила на Liam Agnew

Лиъм е сертифициран специалист по спортна диетология с Международното дружество за спортно хранене и е записан в регистъра за хранене на спорт и упражнения на Британската асоциация по диететика. Има бакалавърска степен по спорт и наука за физически упражнения и е завършил ISSN дипломата за приложен спорт и хранене по физически упражнения. Liam е опитен личен треньор, който помага на клиентите да постигнат своите здравословни и фитнес цели с практически, доказани информирани упражнения и съвети за хранене. В свободното си време Лиам се състезава в многобройни състезания по пауърлифтинг и се радва на ходене по хълм, футбол и разширяване на своя рецептен репертоар в кухнята. Научете повече за опита на Лиам тук.

myprotein