Отидете в начална страница
Nutrition

Нямате достъп до свежа храна? Също толкова полезни ли са замразените зеленчуци и плодове?

Нямате достъп до свежа храна? Също толкова полезни ли са замразените зеленчуци и плодове?
Shannah Hatch
Писател и експерт4 години Ago
Вижте профила на Shannah Hatch

Ако наскоро сте били в супермаркета, може би сте забелязали няколко разлики в асортимента на складовете по рафтовете. Някои дни на щанда за прясна храна се забелязва липса на продукти, други дни рафтовете са струпани както с основни, така и с по-екзотични плодове и зеленчуци. Замразената продукция е чудесен начин да гарантирате, че имате постоянен запас от плодове и зеленчуци, но дали всъщност те са също толкова добри за вас, колкото и пресните им ‘колеги’?

Когато сравнявате тези два вида съхранявани храни, първият въпрос, който вероятно идва на ум, е „Дали замразените плодове и зеленчуци са толкова питателни, колкото пресните плодове и зеленчуци?“ Простият отговор е „напълно“. Плодовете и зеленчуците обикновено се събират и замразяват в момент на пиково хранене, за да се гарантира, че потребителят ще пожъне максимално възможното хранително съдържание. Знаем, че колкото по-дълго е времето за съхранение, толкова по-ниско е съдържанието на микроелементи в пресни плодове и зеленчуци, но това важи ли за замразените продукти?

Витамин Ц Някои данни показват, че съдържанието на витамин С в няколко плодове и зеленчуци, включително ягоди и зелен фасул, остава сравнително стабилно през първите 90 дни на съхранение. За разлика от тях, пресните храни имат драстично намаляване на съдържанието на аскорбинова киселина, тъй като съдържанието на витамини не се запазва. Други данни показват, че за да постигнете възможно най-високо съдържание на витамин С от замразените продукти, най-добре е да консумирате храната в рамките на 1 месец след закупуването й. Това все пак е доста приличен период от време.

Витамин В2 По същия начин съдържанието на витамин В2 (известен иначе като Рибофлавин) остава стабилно през първите 10 дни на замразяване.При някои сортове плодове и зеленчуци може да се наблюдава намаляване на съдържанието на витамин В2 след 10 дни замразяване поради окисляване например: грах, аспержи и спанак, но по-голямата част от замразените продукти консервират добре този микроелемент.

Алфа-токоферол Замразяването на храни всъщност се възползва от хранителния капацитет на алфа-токоферола, вид витамин. Продукцията както в пресни, така и в замразени форми остава хранително стабилна, що се отнася до алфа-токоферола, но когато се замразява, има капацитет за увеличаване на този микроелемент за разлика от потенциалната загуба, когато продукта е пресен.

Бета каротин За разлика от предишните микроелементи, съдържанието на бета-каротин, антиоксидант, намалява бързо след замразяване. Количеството на витамина в пресни плодове и зеленчуци също намалява, но не в същия мащаб. Освен това, допълнителни данни показват, че има минимална разлика между хранителното съдържание на пресни и замразени плодове и зеленчуци.

Като цяло, замразяването на вашите продукти за повече от една година вероятно ще доведе до намаляване на наличността на микроелементи. Стремете се да консумирате замразени плодове и зеленчуци в рамките на един месец в най-добрия случай.

Метод на замразяване Ако решите да замразите собствените си плодове и зеленчуци е лесно просто да приготвите продукта по ваше желание, да го поставите във фризерна торбичка и да замразите за по-нататък. Не се изисква добавяне на захар, сол или др съставки. В днешно време методите за замразяване на храни са подобрени и вече не се нуждаят от химикали, за да запазят характеристиките на храната, както естетически, така и хранително стабилна. Възможно е някои храни да бъдат замразени с добавена захар, така че си струва да отделите време, за да прочетете етикета на гърба на замразени плодове или зеленчуци, които купувате, тъй като това може да помогне за запазването на храната с течение на времето, но също така добавя ненужни калории към дневния ви прием. Въпреки това по-голямата част от замразените продукти се бланшират преди замразяването, процес, който помага да се запазят хранителните вещества в храната. Основните ползи, които идват на ум, когато мислите за замразени плодове и зеленчуци, се въртят около ефективността на разходите и срока на съхранение. Замразената продукция има тенденция да има по-дълъг срок на годноссревнено с пресните продукти, което е от полза за всеки. Кой не иска да купува храна и да не изпитва спешността да я изяде, преди тя да се развали?

Kонсумиране Замразените плодове и зеленчуци не само издържат по-дълго, но също така се предполага, че тези, които ядат повече замразени продукти от пресни, всъщност консумират повече плодове и зеленчуци, отколкото тези, които избират пресни сортове. Това е доказателство защо тези в категорията на консумираните замразени продукти са с по-нисък индекс на телесната маса, тъй като плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини, което ви кара да се чувствате по-заситени за по-дълго време, така че да не посегнете към друг резен торта. Диетите на тези, които избират замразени сортове също изглеждат по-високи на нива на диетични фибри, витамин D, калций и калий, както и показват по-нисък прием на натрий.

В заключение: За да сте сигурни, че получавате най-много хранителни вещества от замразените си продукти, най-добре е да консумирате храната в рамките на месец след закупуването й. Ако не успеете да ядете храната в рамките на един месец и консумирате продуктите след това време, замразените ви плодове и зеленчуци все още ще са ви полезни, може просто да не са толкова хранително изгодни.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Shannah Hatch
Писател и експерт
Вижте профила на Shannah Hatch
Сана Хач започва кариерата си в областта на храненето, след като посещава семинар на 'Farm to Fork'. В момента работи като диетичен работник, осигуряващ хранителни насоки и подкрепа в NHS. Преди това тя е работила за създаването на нови хранителни продукти и добавки. Най-приятният й опит в обучението включва засенчване на други здравни специалисти и присъствие на разговори по редица въпроси като връзката между нашата диета, женските хормони и спорта. Сана е участвала в много доброволчески възможности, включително работа с банки за храни, водещи семинари за спортно хранене и участие в пробни проучвания. Тя се надява да продължи да прави разлика в индустрията, като обучава и си сътрудничи с други, за да насърчи доброто хранене.
myprotein