Отидете в начална страница
Mental health

Отслабването ще ме направи ли щастлив/а?

Отслабването ще ме направи ли щастлив/а?
Myprotein BG
Писател и експерт6 месеца Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Възможно ли е загубата на килограми да ме направи щастлив/а? Отговорът вероятно е да.  

Но запитвали ли сте защо това е така?  

Дали причината е, че обществото и културата са ви засипали с всякакви истории как по-малкият размер е по-добър, особено когато става въпрос за жените? 

Или може би, защото мислите, че ако изглеждате по определен начин, това някакси ще ви валидира и направи по-ценни? 

Конкретизирането на причината, поради която искате да отслабнете е от основно значение, за да сте сигурни, че целта ви е да сте щастливи и здрави във спортните си начинания. 

 

"Социално приемливи" тела  

Казано от личен треньор, тази идея е по-лесно постижима на думи, отколкото на дела. 

Тъй като аз имам така нареченото социално приемливо тяло, може да е трудно да приемете съвет от мен. Но ето какво ще ви кажа: 

Не винаги съм имала социално приемливо тяло в добра физическа форма. 

Вероятно сега тялото ми е от типа, който е “на мода” (благодарение на семейство Кардашиян). 

Въпреки това, да имаш широк ханш и тънка талия не беше модерно, когато аз бях тийнейджърка. С височина 152 см никога нямаше да постигна стандарта за красота от 90-те по здравословен и безопасен начин. Въпреки всичко се чувствах длъжна да отговарям на тези модни тенденции.   

Подлагането на тялото на много стрес, за да се впишете в нереалистични стандарти може да бъде изключително нездравословно, както за физиката, така и за психиката.  

  

Представи за тялото 

Представата за тялото се формира от емоционалното отношение, вярванията и възприятията на човек за неговото собствено тяло. 

Представата за тялото се отнася до: 

  • Това какво човек мисли за собствения си външен вид 
  • Как човек се чувства в тялото си, какво мисли за него, за височината, теглото и формата му 
  • Как човек усеща тялото си и какви преживявания има свързани с него 

Положителната представя за тялото се отнася до чувство на удовлетворение и приемане на външния ни вид. От друга страна, негативното възприятие на тялото се свърза с неудовлетворение и желание тялото ни да изглежда по друг начин.  

Негативното възприятие за тялото може да доведе до дисморфофобия, хранителни разстройства и други състояния (1). Тялото е основна фигура в модните тенденции, а това има огромно влияние над личната представа на хората за външния им вид. Може да бъде много трудно да приемете тялото си такова каквото е, когато обществото не го обожествява, както се случва само за определени хора. 

Въпреки че позитивното възприятие за тялото е изключително важно, съобразяването с модните тенденции не е начинът това да се постигне. 

Приемането и обикването на тялото ви такова каквото е представлява дълъг и сложен процес, но той със сигурност не трябва да се влияе от чужди мнения. 

  

Правилната мотивация 

Нещо върху, което работя много със себе си и с клиенти е вътрешната мотивация, като се фокусираме повече над това как искаме да се чувстваме, отколкото това как изглеждаме. 

Когато човек се концентрира над това да се чувства добре, формата на тялото автоматично се подобрява, но тя не трябва да е основният фокус в процеса на загуба на тегло (нито пък измерването на тялото, теглото, снимките и други подобни неща). 

Много по-здравословно и възможно да се поддържа във времето е да се фокусирате над това как се чувствате, вместо да се обсебвате от това как изглеждате в огледалото. 

Често питам себе си във всяко нещо, което правя: 

  • Защо правя това (което правя)? 
  • Защо ми харесва тази дейност? 
  • Това помага ли ми - физически, психически, емоционално и духовно? 

Ако отговорът е ДА, тогава продължавам да действам. Ако отговорът е НЕ, тогава преосмислям. 

Няма нищо лошо или грешно в това да искате да отслабнете, стига да го правите поради правилните причини. Точно заради това трябва да осмислите целите, които сте си поставили, вашите ценности и причината, поради която го правите.  

 

Психическа настройка 

Правилното хранене започва с правилната психическа настройка. 

Нещото, което забелязвам в началото при работа с клиенти е, че клиентите ми идват при мен с изключително силни убеждения за причината поради, която правят нещо и следователно обикновено постигат целите си. 

Както с всичко останало в живота, независимо дали става въпрос за фитнес цели, увеличаване на мускулната маса, кариерно развитие или нещо друго, причината, поради която правите нещо трябва да бъде ясна, прецизна и да съответства на ценностите ви. 

Ако не сте изяснили тези два ключови елемента, тогава никакво количество цели няма да ви доведе до постигането им.   

 

Ценности 

Какво е най-важно за вас в живота ви? 

Дали е семейството, приятелите, връзките, кариерата, успеха, финансовата независимост, пътуване, социализация, здраве или друго? 

Ако имаме двама човека, които са си поставили една и съща цел - да изчистят мазнини, и двамата са на една и съща възраст, но водят различен социален и семеен живот. Шансовете да имат различно изградени ценности е голям. 

Как това се отразява на начина на живот и крайните цели на човек? 

Хората са склонни да вземат решения въз основа на това какво най-много ценят и ако дадете на онези двама човека един и същ тренировъчен режим и хранителен план, това което правя ще зависи от тяхното отношение към плана, а то ще бъде различно поради приоритетите на всеки човек, дори хората да са на една и съща възраст, височина и тегло. 

Затова на първо място: изяснете кои са вашите ценности и след това си поставете цели съобразно тях.  

Обвържете целите си с нещо, което има значение за вас, независимо дали това е чистене на мазнини, качване на мускулна маса или просто подобряване тонуса на тялото.  

Това наистина ще има значение, когато ви стане трудно и искате да се откажете, защото ще знаете какво ви очаква, когато постигнете целта си.  

 

Определете "Защо" правите това 

Ако сте убедени "защо" правите нещо и имате сериозна причина за това защо се фокусирате над отслабването, тогава не се колебайте и преследвайте неуморно целите си. 

Ако искате да отслабнете поради здравословни причини, тогава това е достатъчно добра причина да действате.  

Истинската работа е в това да определите целите си, защото когато не сте го направили, ви липсва основата и мотивацията да действате. 

Ако не сте сигурни поради какви причини искате да постигнете нещо, ето малко насоки: 

Напишете целите си на лист хартия. Размишлявайте над всяка цел и опишете колкото можете повече причини поради, които искате да ги постигнете. Ако лесно се справяте с тази задача, значи сте на прав път, но ако изпитвате затруднения, може би е време да преосмислите целите си. 

 

Заключение 

Определянето на целите ще даде летящ старт на работата ви във фитнеса. Те също така ще ви подкрепят, в моментите когато мотивацията ви се изплъзва. Ясно поставените цели ще ви помогнат да бъдете постоянни в постигането им.  

Фокусирането над причината или причините, поради които тренирате ще ви напомня защо влагате толкова усилия и време в залата. Винаги анализирайте как се чувствате психически и всичко останало ще се нагласи според това. 

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein